English (United Kingdom)
Kutatás Egyéb kutatás

Medencegyűrű sérülések rögzítési módjainak összehasonlítása

A projekt célja az volt, hogy összehasonlítsa az elért stabilitás mértékét medencegyűrű Denis I és Denis II törése esetén, az alábbi rögzítési technikák alkalmazása mellett:

  1. Direkt lemezes rögzítés
  2. Keskeny és széles DC lemezes rögzítés
  3. KFI-H lemezes rögzítés

A vizsgálat elsősorban végeselemes modellezéssel történt, de validálás céljából számos cadaver mérést végeztünk a Laboratóriumban.

A probléma forrása: Denis I és Denis II törés ábrázolása a medence geometriai modelljén:

Denis I és Denis II törés Denis I és Denis II törés

A három rögzítési típus és a behálózott modell:

Balról jobbra: Direkt lemezes-, DC lemezes- és KFI-H lemezes rögzítés Balról jobbra: Direkt lemezes-, DC lemezes- és KFI-H lemezes rögzítés

Validáslás cadaver kísérletekkel (ciklikus nyomóvizsgálat):

Cadaver kísérletek Cadaver kísérletek

A vizsgálatsorozat konklúziója az lett, hogy a stabilitások és az egyes beavatkozások okozta megterhelés között a különbség nem jelentős, azaz érdemes olyan megoldást alkalmazni, amely nem jár olyan nagy megterheléssel a beteg számára (DC lemezes és KFI-H rögzítés), mert a stabilitás nem fog lényegesen elmaradni a legnagyobb stabilitást adó, de lényegesen nagyobb megterhelést jelentő (direkt lemezes) műtétnél.

Bodzay T, Asbóth L, Szita J, Váradi K. Medencegyűrű-sérülések műtéti rögzítésének végeselemes modellezése. Biomech Hung 2008;I(1):37-46.

Bodzay T, Szita J, Manó S, Kiss L, Jónás Z, Frenyó S, Csernátony Z. Biomechanical comparison of two stabilization techniques for unstable sacral fractures. J Orthop Sci. 2012;17(5):574-9. DOI 10.1007/s00776-012-0246-4.

Általános információk

Anyaintézmény:
Debreceni Egyetem ÁOK Ortopédiai Tanszék

Cím:
H-4032 Debrecen
Nagyerdei krt. 98.

Telefon:
+36 52 411 717/56983

Fax:
+36 52 255 814

E-mail:
biomech@med.unideb.hu

Web:
www.biomech.med.unideb.hu