English (United Kingdom)
Kutatás Egyéb kutatás

A háti gerinc axiális forgástengelyének meghatározása

Mára már meglehetősen sokat tudunk az ép és kóros gerinc biomechanikájáról. Ezért szinte érthetetlen hogy egy olyan látszólag egyszerű kérdés tekintetében, mint a háti csigolyák axiális rotációs tengelyének helye, az irodalom egymásnak teljesen ellentmondó eredményeket ad meg. Tisztázni kívántuk a kérdést, ezért több megközelítésből is vizsgáltuk a háti gerincet.

A rotációs tengely: különböző szerzők szerint különböző helyeken A rotációs tengely: különböző szerzők szerint különböző helyeken

Először geometriai úton közelítettünk a problémához úgy, hogy próbáltunk a csigolyák geometriai felépítését vizsgálva olyan törvényszerűségeket felfedezni, amelyek alapján meghatározható a keresett rotációs tengely.

Geometriai megközelítés I. Geometriai megközelítés I.

Geometriai megközelítés II. Geometriai megközelítés II.

Geometriai megközelítés III. Geometriai megközelítés III.

A következő kísérletsorozat alkalmával a háti gerincszakasz különböző axiális rotációs tengelyek mentén modellezett rotációja közben a gerincvelő térfogatváltozását próbáltuk megállapítani műanyag gerincmodellek segítségével.

A gerinccsatorna térfogatváltozásainak mérése A gerinccsatorna térfogatváltozásainak mérése

Végül bordacsonkokat, illetve teljes bordákat tartalmazó háti törzs-preparátumok rotációjával, röntgen- illetve fényképfelvételek alapján vizsgálódtunk.

A projekt cadaver kísérlete A projekt cadaver kísérlete

Kísérletsorozataink eredményeinek összegzése és kiértékelése után megállapítottuk, hogy a háti csigolyák axiális tengelyének legvalószínűbb helye a velőűr elülső szélének a mediansagittalis síkra eső pontja.

A részeredmények összegzése A részeredmények összegzése

Molnár Sz, Manó S, Kiss L, Csernátony Z. Ex vivo and in vitro determination of the axial rotational axis of the human thoracic spine. Spine. 31(26):E984-E991, December 15, 2006.

Általános információk

Anyaintézmény:
Debreceni Egyetem ÁOK Ortopédiai Tanszék

Cím:
H-4032 Debrecen
Nagyerdei krt. 98.

Telefon:
+36 52 411 717/56983

Fax:
+36 52 255 814

E-mail:
biomech@med.unideb.hu

Web:
www.biomech.med.unideb.hu