English (United Kingdom)
Kutatás Egyéb kutatás

Kenőanyagok hatásának vizsgálata gerincimplantátumok esetén

Ebben a komplex, egymásra épülő lépésekből álló projektben a gerincimplantátumok stabilitását vizsgáljuk a műtét során jelen lévő humán anyagok kenési jellemzőinek, valamint a rögzítőcsavar meghúzásának függvényében.

Első lépésként meghatároztuk a műtét során jelen lévő anyagok relatív kenőképességét ismert kenőanyagokhoz viszonyítva. Mivel a kenőképesség mérések elvégzésére szolgáló hagyományos eszközök igen drágák és a mérés is elég bonyolult, úgy határoztunk, hogy létrehozzuk a saját, relatív kenőképesség mérésére szolgáló szerkezetünket, amely alkalmas arra, hogy a humán anyagok, azaz a zsír, vér, synoviális folyadék kenőképességét összevessük egyéb kenőanyagokéval.

 

A kenőképesség mérő berendezés felépítése A kenőképesség mérő berendezés felépítése

 

A méréseknél használt prototípus A méréseknél használt prototípus

 

Tiba Zs, Husi G, Manó S, Kiss L, Jónás Z, et al. An easy to use device for lubricity examination. Biomech Hung 2009;II(2):27-30.

A készülék megépítését követően elvégeztük az összehasonlító méréseket a kenőképességekre vonatkozóan, amellyel a következő eredményeket kaptuk.

A kenőképesség-mérések eredménye A kenőképesség-mérések eredménye

 

Az eredményekre támaszkodva kiválasztottuk a mindennapi használatú kenőanyagok közül azt, amelyikkel a leginkább helyettesíthető a gerincimplantátum-méréseknél az emberi vér, zsír és synovia. A kiválasztott anyag a motorolaj lett.

A következő lépésben az ASTM F-1798 szabvány szerint végrehajtott vizsgálatsorozatban mértük a száraz és kenőanyaggal ellátott, valamint a 2,5 és 6 Nm-rel meghúzott rögzítőcsavarral rendelkező implantátum-összetételeket esetén a csavar rúdon történő elmozdításához szükséges erőt.

Gerincimplantátum mechanikai vizsgálata kenőanyaggal és anélkül Gerincimplantátum mechanikai vizsgálata kenőanyaggal és anélkül

Gerincimplantátum mechanikai vizsgálata Gerincimplantátum mechanikai vizsgálata

 

Az utolsó alprojekt keretében egy olyan méréssorozatot hajtunk végre, amely során próbáljuk azt megállapítani, hogy a gerincsebészek a gerincimplantátumok rögzítőcsavarjait milyen nyomatékkal húzzák meg. Ehhez építettünk egy műanyag gerincmodellt fém implantátumokkal, amelyek csavarjainak meghúzására gerincsebészeket kértünk fel. A meghúzási nyomatékot az előzetes kísérletek során megállapított arányok alapján a lazítási nyomatékból számítottuk ki. Ezzel a kísérlettel szeretnénk tisztán látni abban a kérdésben, hogy milyen a valóságos, illetve a gyártó által megadott forgatónyomaték viszonya.

A forgatónyomaték mérésére készült gerincmodell A forgatónyomaték mérésére készült gerincmodell

Általános információk

Anyaintézmény:
Debreceni Egyetem ÁOK Ortopédiai Tanszék

Cím:
H-4032 Debrecen
Nagyerdei krt. 98.

Telefon:
+36 52 411 717/56983

Fax:
+36 52 255 814

E-mail:
biomech@med.unideb.hu

Web:
www.biomech.med.unideb.hu