English (United Kingdom)
Kutatás Egyéb kutatás

Gyorsulásmérő-alapú lovasterápiás mérőrendszer

A lovas és a ló mozgásainak elemzésére kidolgozott rendszer három gyorsulásmérőből (2,3,4), egy adatgyűjtő egységből (1), valamint egy, az adatelemzéshez kifejlesztett szoftverből áll. A mozgásokat videokamerával is rögzítettük.

A mérőeszközök elhelyezése. 1: háti gyorsulásmérő, 2: gyorsulásmérő a jobb első lábon, 3: mar-gyorsulásmérő,  4: adatgyűjtő egység A mérőeszközök elhelyezése. 1: háti gyorsulásmérő, 2: gyorsulásmérő a jobb első lábon, 3: mar-gyorsulásmérő, 4: adatgyűjtő egység

A méréseket egy pilot study-val kezdtük, amelyben 10 Little-kóros gyermek vett részt. Referenciaként ugyanazon a lovon egy képzett lovas mozgását is lemértük.

A kapott gyorsulásdiagramokból a hippoterápia során  és a lovas közötti mozgásátadásról kaphatunk általános információkat amellett, hogy az egyes betegeknél, betegségcsoportoknál is megfigyelhetők a jellemző gyorsulásminták.

 

Gyorsulásadatok három beteg és a kontroll személy esetén Gyorsulásadatok három beteg és a kontroll személy esetén

 

Pálinkás J, Szabó I, Harasztosi L, Soha F, Manó S, Csernátony Z. Development and characterization of a new measurement technique for monitoring changes in acceleration during hippotherapy. Int. Rev. Appl. Sci. Eng. 4 (2013) 1, 21–26.

Általános információk

Anyaintézmény:
Debreceni Egyetem ÁOK Ortopédiai Tanszék

Cím:
H-4032 Debrecen
Nagyerdei krt. 98.

Telefon:
+36 52 411 717/56983

Fax:
+36 52 255 814

E-mail:
biomech@med.unideb.hu

Web:
www.biomech.med.unideb.hu